We will remember them!

dodenherdenking2020

DRONTEN – 4 Mei 2020 zal altijd in ons geheugen zijn als de dodenherdenking zonder publiek. Zo ook op het Meerpaal plein in Dronten. Maar de veteranen houden ook in tijden van crisis de traditie in ere.

De officiële plechtigheid en live registratie bij Omroep Flevoland zijn net achter de rug als veteranen Lotte en Paul in Dagelijks Tenue (DT) aan komen op het Meerpaal plein. Het is een indrukwekkende leegte. Normaal wonen enkele honderden mensen de herdenking bij en zijn er nog steeds enkele Airgunners aanwezig. Nu bestaat de ceremonie uit de burgemeester en zijn vrouw en een kleine afvaardiging van de Stichting 4 mei herdenking Dronten. Beiden zullen een krans leggen.

Burgemeester Jean-Paul Gebben is nog aanwezig en stapt op het tweetal af. “Het was een bijzonder moment”, zei hij. Een ondanks dat het helaas dit jaar anders is dan andere jaren, heeft het ook wel weer iets moois. Na het korte gesprek met de burgemeester komen er enkele scouts aangelopen die een bloemstukje neerleggen. Daarna leggen Lotte en Paul een bloemstuk en brengen ze de ere groet aan de gesneuvelde militairen uit de tweede wereldoorlog en de missies daarna.

Toen de veteranen klaar waren met hun moment van stilte vroegen de scouts of ze nog even samen op de foto konden. Het trotse bewijs staat bovenaan dit artikel. Zo werd de dodenherdenking toch nog iets bijzonders.

Mooi is het om te zien dat, hoewel de herdenking niet groots doorging, de tradities wel zijn doorgegaan. De Edam Busters vlogen (zoals gewoonlijk) wel over. Dit keer in de middag en in het bijzonder over de verzorgingshuizen in de gemeente.
En hoe mooi is het om te zien dat de Drontenaren toch ook willen herdenken, getuige het aantal boeketten dat later op de avond en op 5 mei nog zijn neergelegd.

Met trots kunnen we in Dronten zeggen:
“Opdat wij nooit vergeten!”

Vond je dit artikel nuttig?
JaNee