Veteranenvlag duikt op in Dronten

veteranenvlag

Door de coronacrisis konden mijn kinderen lang niet naar school. Zelf ben ik nog voor onbekende periode geconsigneerd aan mijn huisadres. Om op een verantwoorde manier wat beweging en frisse lucht te krijgen ga ik bijna dagelijks, na het huiswerk want wij ouders zijn plots ook docent geworden, een flink stuk fietsen.

Niet alleen leer ik, na 20 jaar inwoner van Dronten te zijn, nog steeds nieuwe straten en buurten kennen maar het doet mij realiseren hoe mooi het hier eigenlijk wonen is. Op een steenworp afstand is er het Wisentbos, met mooie waterpartijen, veel wandel- en fietspaden en zelfs een openlucht theater. Het hele dorp is ruim opgezet, de buurten zijn voorzien van veel groen en er zijn veel speelvoorzieningen voor de kinderen.

Tijdens een van mijn fietstochten met mijn zoon (11) en dochters (7) komen we via het Van Veldhuizenbos in de manegewijk uit. Hier wordt mijn aandacht getrokken door een vlag die je niet elke dag ziet.
Ik leg mijn kinderen uit dat het een Veteranenvlag is. Dat de vlag is ontworpen door mensen die ook veteraan zijn, net als papa, en dat ze graag op veteranendag zelf willen vlaggen. En dat de veteraan die hier woont trots is om veteraan zijn en om zijn respect te tonen naar andere veteranen.

Voor de volledigheid plaats ik hieronder de officiële tekst en uitleg van de Veteranenvlag.

Veteraan Edo – de bedenker en ontwerper van de veteranenvlag – legt uit: “In 2005 volgden een aantal veteranen vanuit een diversiteit aan uitzendingen samen therapie. Zij vonden dat met veteranendagen de veteraan zelf ook moest kunnen vlaggen. Dit om te uiten dat zij zelf veteraan waren, maar tevens om respect te tonen aan andere veteranen. Na vele overlegmomenten en ontwerpen kwam ik tot de getoonde vlag. De veteranen-V benodigt hierbij geen uitleg: die staat voor zichzelf. Met iedere veteraan – zowel jong als oud – wordt rekening gehouden. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende veteranen, uitzendingen of leeftijden. Dit om aan te tonen dat de veteranen samen sterk zijn.”

Uitleg A:

  • Lichtblauw: VN uitzendingen (vb Korea-Unifil-Unprofor)
  • Rood/ wit/ blauw: De Nederlandse driekleur, het land waardoor we uitgezonden zijn
  • Groen Groene uitzendingen zoals WW2, Ned.Indië, SFOR en ISAF

Uitleg B:

  • Lichtblauw: Luchtmacht eenheden
  • Rood: Kleur van de oorlog ter plaatse/ geweld/ moord die men ter plaatse aantrof.
  • Wit: Kleur van de Vrede, die men er trachtte te brengen.
  • Donkerblauw: Marine-/ Marechaussee-eenheden
  • Groen: Landmachteenheden

wil jij de veteranenvlag bestellen, dan kan dat hier.

 

Vond je dit artikel nuttig?
JaNee