Multimediavoorstelling “Missie Geslaagd”

DRONTEN – Ruim 600 scholieren uit het basisonderwijs hebben op 5 oktober de multimedia voorstelling “Ver weg en toch dichtbij” bijgewoond. Projectleider Rob van der Pol namens Stichting Veteranen gemeente Dronten spreekt van een geslaagde dag.

Toen bekend werd dat de multimedia voorstelling door kon gaan zijn alle groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs uit Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant benaderd.

In deze multimedia theatervoorstelling volg je een gezin uit Assen waarvan de vader werkzaam is bij de Luchtmobiele Brigade en uitgezonden wordt naar Afghanistan. Je volgt de dochter en de vader vanaf zijn vertrek naar Afghanistan, maar ook in de periode na thuiskomst. Het geheel wordt voorzien van live muziek verzorgd door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers van de Koninklijke Landmacht.

RGGJ-orkest-1Een veteraan herken je niet

Na afloop van de voorstelling werd de kinderen gevraagd naar hun ervaring. Uit de vele reacties in de zaal is af te leiden dat de jongens en meisjes het een erg mooie voorstelling vonden met mooie muziek. Uit de antwoorden op de vraag wat ze er van geleerd hebben blijkt dat de voorstelling het doel bereikt heeft, namelijk inzien dat je een veteraan vaak niet herkent maar dat het wel heel belangrijk is om te erkennen wat voor zware taak hij heeft tijdens een missie en dat het ook niet makkelijk is voor het thuisfront. Je ziet ze niet maar ze dragen bij aan de internationale vrede en veiligheid.

5 Missies, 1 View

Belangstelling-View-KlasIn de hal van De Meerpaal staat ook nog de “Veterans View”. Een grote baret met daaronder beeldschermen. Wanneer je daar op klikt, kan je kiezen uit de verhalen van vijf militairen die op een missie geweest zijn. Afghanistan, Rwanda, Bosnië, Cambodja en Korea. In korte filmpjes van één minuut vertellen de veteranen over hun missie. Uiteraard ondersteund met beeldmateriaal. De scholieren kwamen hier ook massaal kijken. Burgemeester van Dronten Jean Paul Gebben vond het een mooie hedendaagse manier om kennis te maken met de missies en hoopt de Veterans View volgend jaar wederom naar Dronten te kunnen halen.

Al met al is de Stichting tevreden met het behaalde resultaat en de enthousiaste reacties van de scholieren en genodigden.

Vond je dit artikel nuttig?
JaNee