Motorrijders en scholieren herdenken bij het Vliegersmonument

Motorrijders

DRONTEN – In aanloop naar de Nederlandse Veteranendag is het gebruikelijk dat vanuit alle windrichtingen veteranen per motor naar het Malieveld in Den Haag afreizen. Zo verzamelde zich op vrijdag 24 juni in alle vroegte een kleine 30 motorrijders van Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders zich nabij de Johannes Post kazerne in Havelte om de tocht aan te vangen.

Vliegersmonument

De delegatie die vanuit Havelte vertrekt heeft de traditie om het Vliegersmonument in Dronten aan te doen om hier een bloemstuk te leggen ter nagedachtenis aan alle militairen die nooit meer thuis gekomen zijn. Detachementscommandant en UNPROFOR veteraan Erwin heeft samen met compaan Ton dit jaar ook de adoptieschool Het Wilgerijs uitgenodigd samen met onze stichting. De groep 7 en 8 leerlingen van Het Wilgerijs legden allemaal een witte anjer, het symbool van respect en erkenning voor veteranen. Ook de vanuit onze stichting werd een bloemetje gelegd.

Indrukwekkend

Wanneer in de verte het geronk van de eerste motoren hoorbaar is, kijken de scholieren en enkele passanten in de richting waar het geluid vandaan komt. Een lange stoet motoren rijdt het Meerpaalplein op en parkeert vlak naast het monument. Een indrukweekend gezicht en geluid.
De groep wordt begroet door burgemeester Jean-Paul Gebben en onze voorzitter Paul van Tintelen. In de tijd dat men zich van helmen en handschoenen ontdoet, bewonderen de scholieren de motoren.
Al snel stelt iedereen zich op voor de ceremonie. Een kort woord van welkom van burgemeester en onze voorzitter gaan vooraf aan de kranslegging. De veteranen leggen als eerste hun bloemstuk, gevolgd door de scholieren die in tweetallen telkens hun anjers. Tot slot leggen de veteranen hun bloemetje.Motoren

Op de plaats rust

Praten-met-VeteraanNadat iedereen op de plaats rust gezet is, praten scholieren en veteranen met elkaar in veteranencafé De pionier. Uitbater Jan en zijn team verzorgden snel voor de volwassenen koffie en thee en de scholieren werden van ranja voorzien. Ook kregen de leerlingen een ijsje aangeboden door Lunchroom De Pionier.
Als dank voor hun aanwezigheid en voor het gebruik van de faciliteiten ontvingen Het Wilgerijs en De Pionier een blijvende herinnering van de Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders. De scholieren hadden al een t-shirt met het logo ontvangen!

En zo vertrok onder en luid geronk als waarmee ze aankwamen, iets na 12 uur de delegatie weer om hun reis te vervolgen.

Vond je dit artikel nuttig?
JaNee

Misschien ook interessant

Wanneer kan ik de Nederlandse vlag uithangen?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, [...]

Veterans View weer naar Dronten

DRONTEN – Vorig jaar konden de inwoners van de gemeente Dronten al kennis maken met [...]