Militair Revalideren uitgelegd in veteranencafé

Veteranencafe Dronten gastspreker Militair Revalidatie Centrum. Maart 2024

DRONTEN – In het veteranencafe van maart hadden wij weer eens een gastspreker uitgenodigd. Of eigenlijk twee. Veteraan Isaac en revalidanten begeleider Paula kwamen vertellen over het Militair Revalidatie Centrum in Doorn.

MRC

Het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg vervult een unieke positie. Daar waar de meeste NAVO partners hun militairen laten revalideren in een civiele instelling heeft Nederland ervoor gekozen om dit zelf te faciliteren. Revalideren in groepsverband, betrekken van partner en gezin en voldoende psychische begeleiding maken het dat het dat de Nederlandse krijgsmacht goed zorgt voor het militairen.

Kijken wat nog wel kan

Gedurende het revalidatietraject ligt de nadruk uiteraard op het herstel van de militair. Maar bij invaliditeit bekijkt het team wat de militair nog wel kan. Een positieve insteek in plaats van negatief denken. Zo zagen wij een filmpje waarin een militair vertelde hoe hij zijn beide benen verloor toen het voertuig waarin hij zat op een bermbom reed. Nu ondersteunt hij de Militaire sportorganisatie met administratief werk!
Een van de prachtige voorbeelden hoe de zorg voor militairen werkt.

Toen en Nu

cover-boek-samen-op-eigen-krachtIsaac en Paula blikken terug naar het ontstaan van het MRC. Toeval wilde dat een van onze leden in de jaren 60 ook gerevalideerd heeft bij het MRC. Het was mooi dat de interactie op gang kwam over toen en nu.
Aan het einde van de presentatie reikte Isaac een exemplaar van het boek “Samen op eigen kracht” uit aan onze penningmeester. Het boek verscheen in 2021 ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van het MRC en is als epub (e-reader nodig) te downloaden door op de cover te klikken.

Hoewel het niet ons druk bezochtste cafe was, was het wederom een gezellige en interessante bijeenkomst.
Een warm dankwoord gaat uit naar Isaac en Paula die belangenloos en in hun vrije tijd deze presentatie hebben verzorgd. EPS uit Biddinghuizen faciliteerde de media voorzieningen.

Vond je dit artikel nuttig?
JaNee