Lokale veteranendag draait om verhalen

veteranendag2024

DRONTEN –  Woensdag 26 juni organiseerde de gemeente Dronten alweer de derde lokale veteranendag voor de in de gemeente woonachtige veteranen. Het is een traditie te noemen die ieder jaar weer een beetje uitgebreider wordt. De opkomst is, evenals voorgaande jaren, weer “mooi” te noemen. Er kunnen natuurlijk altijd meer bij.

Reünie

De veteranenvlag die fier in top voor het gemeentehuis wappert is het eerste welkom voor de veteranen. Daarna ontvangen zij bij binnenkomst een witte anjer waarna zij welkom geheten worden door burgemeester Jean Paul Gebben en de voorzitter van onze stichting.
Veel veteranen ontmoeten elkaar al regelmatig in ons maandelijkse veteranencafé maar voor sommige veteranen is dit een reünie. Er wordt snel na binnenkomst al druk gepraat. Mooi was het om te zien dat ook steeds meer actief dienende militairen zich aanmelden voor deze lokale veteranendag

Emotionele verhalen

Burgemeester Gebben opent de avond met een welkomstwoord waarin hij stil staat bij het belang van het doorvertellen van de verhalen. Hij haalde een anekdote aan van een gesprek tussen hem en een bezorgde burger en veteraan. Het aanvankelijk verhitte gesprek resulteerde in begrip na het vertellen van de ervaring tijdens uitzendingen en werd afgesloten met stevige handdrukken en een klap op de schouder.

Kitchen en Williamson

Na een fantastisch verzorgde blauwe hap gaf verhalen verteller en Drontenaar Gert Talens een uitgebreide lezing over zijn zoektocht naar de gebeurtenissen rondom het Torenbosje. Wat begon als een fictief verhaal eindigde in een onderzoek van ruim 5 jaar naar het neerstorten van een Havilland Mosquito en haar bemanning. De gehele raadszaal was een uur lang muisstil. Het hele verhaal is terug te vinden op de website gertspeelt.nl.

gertspeelt

De avond werd in het restaurant van het gemeentehuis afgesloten met een kopje koffie of een borrel. Foto’s van deze avond zijn voor leden toegankelijk via het ledendeel.

Vond je dit artikel nuttig?
JaNee