Goede gesprekken tijdens de Sleepbootdag

sleepbootdag-2022

BIDDINGHUIZEN – De hele Havenkant ligt weer vol met opduwers en slepers, vol met lichtjes en gezellige vlaggen. De sleepbootdag in Biddinghuizen is een feit. Geïnteresseerd kijkt men naar de oude vaartuigen en luistert men naar de dieselmotoren en toeters. Maar ook de kraampjes van de braderie worden goed bezocht. Langs de weg en op de kade wisselen kraampjes met handel zich af met diverse eetmogelijkheden en informatieve standjes. Ook de Stichting Veteranen Gemeente Dronten staat er, traditiegetrouw, weer bij.

Informatie in overvloed

Onze nieuwe tenten, banners en beachvlag zorgen ervoor dat wij ons voor het eerst met onze nieuwe uitingen kunnen profileren. Op het projectiecherm draait een promotiefilmpje van het educatieve programma “Veteraan in de Klas”, de tafel ligt vol met flyers en boeken over missies en aan de wand hangen een grote Veteranenvlag en de missiekaart met alle landen waar Nederlandse militairen zijn ingezet voor vrede en veiligheid.
Veel volwassenen vroegen waar Nederland is uitgezonden en hoe dat dan is. Maar men wilde ook graag weten wat wij veteranen nu zoal doen en ze spraken vooral ook hun waardering uit. Goed dat wij ons hebben ingezet voor vrede maar zeker ook goed dat wij onze verhalen overdragen. In de klas en op evenementen zoals deze.

Kinderen worden niet vergeten

Voor de kinderen waren er armbandjes en stickers. Die werden graag aangenomen. Blije gezichtjes en veel dankuwels vielen de veteranen ten deel. Ze konden ook eens voelen hoe zwaar een scherfvest is en een helm. En dan moet je je  nog indenken dat je nog je overige uitrusting bij je hebt. Ook de rugzakken werden gepast en de kinderen werden veelal in hun tijdelijke tenue gefotografeerd door de trotse ouders.

Wat goed dat jullie hier staan

Een jong stel, nog maar een paar jaar de trotse ouders van een zoon, blijft even staan kijken naar het promotiefilmpje. Ik vraag aan de jongen of hij een sticker en een armbandje wil en raak met de ouders in gesprek. Zij laat mij een foto zien van de Checkpoint, het blad voor veteranen. Haar opa staat trot op de cover. Ze vertelt mij dat hij in de meidagen van 1940 heeft getracht de Duitsers tegen te houden bij Ypenburg. Hij heeft het overleefd en heeft zijn verhalen en ervaringen kunnen vertellen aan kinderen en kleinkinderen. Helaas was hij een half jaar geleden overleden.
Het stel spreekt de uitdrukkelijke waardering uit voor het werk dat wij als militairen gedaan hebben. Beiden realiseren ze zich dat vrede en vrijheid een groot goed zijn maar niet als vanzelfsprekend mogen worden gezien.
Vlak voordat ze verder lopen zeggen ze nog het een goed initiatief te vinden dat wij op dit soort evenementen staan. Maar ook dat wij gastlessen geven op (basis)scholen. Zo kunnen wij de jeugd blijven uitleggen wat er voor nodig is om in vrede en vrijheid te leven.
Met dit prachtige compliment scheiden onze wegen en houd ik er het warme gevoel aan over dat veteranen er toe doen en waardering verdienen. Een mooie gedachte om deze dag mee te beëindigen.

Vond je dit artikel nuttig?
JaNee