Veteranen hebben tijdens hun uitzending(en) veel verschillende oorlogssituaties meegemaakt. Iedere veteraan draagt zijn eigen verhaal met zich mee, dat zich gevormd heeft tijdens een missie ergens ter wereld. Een verhaal dat verteld moet worden, om huidige en toekomstige generaties te leren wat de impact van oorlog is. Wij leven in Nederland, al bijna 80 jaar, in vrede en zien dat vaak zelfs als iets vanzelfsprekends. Oorlog is voor vele burgers iets dat op tv voorbij komt tijdens het nieuws van 20:00 uur. Oorlog is daar. Maar dat is niet zo, oorlog zit in velen van ons en dat moet gedeeld worden want het jaarthema van het Nationale Comité 4 en 5 Mei is niet voor niets: Vrijheid Vertelt.
Onvrijheid
“Je kunt pas weten wat vrijheid betekent als je hebt meegemaakt wat onvrijheid is. Tijdens mijn uitzending heb ik ervaren hoe het is om zo te moeten leven. Voor ons hield het in dat we niet zomaar konden gaan en staan waar we wilden omdat daar het risico lag om beschoten te worden of dat we met andere soorten dreiging rekening moesten houden. Voor de mensen daar betekent het nog veel meer. De basisbehoefte zoals water en voedsel zijn niet voor handen, elektriciteit en communicatiemiddelen werken niet meer en buiten spelen is levensgevaarlijk”, zo vertelt veteraan en gastdocent Rob van der Pol. Juist daarom is het van belang om onze nieuwe generatie goed te informeren over belangrijke thema’s als oorlog, veiligheid, vrijheid en vrede. Via het landelijke Nederlands Veteranen Instituut en de Stichting Veteranen Gemeente Dronten in het bijzonder worden er op basisscholen, voortgezet onderwijs en voor belangstellenden, op aanvraag, gastlessen verzorgt door veteranen. De Stichting heeft 10 van deze gastdocenten en is altijd op zoek naar meer veteranen die hun verhaal willen, en kunnen, delen met de leerlingen van diverse scholen en opleidingen. Aanmelden als veteraangastdocent kan via het Nederlands Veteranen Instituut.
Het doel van de gastlessen is duidelijk. “Het begint bij kinderen, zij moeten hun mening nog vormen en kunnen wat zij leren in de gastlessen voor hun hele leven meenemen”. De gastlessen worden extra indrukwekkend door het beeldmateriaal en de voorwerpen die zij meenemen. De kinderen mogen het fysieke materiaal zoals een helm en scherfvest aantrekken om zo zelf te ervaren hoe het dragen hiervan voelt. En het beeldmateriaal maakt dat kinderen zich meer in de situatie en omgeving kunnen inleven.
Gastlessen
Tijdens de gastles wordt er ook aandacht besteedt aan de 4 mei Herdenking. Jaarlijks staat er een delegatie Drontense veteranen en actief dienende militairen op het Meerpaalplein tijdens de Dodenherdenking. Zij maken zichtbaar dat onze strijdkrachten er voor ons waren en zijn. U bent als veteraan zeer welkom om deel uit te maken van deze delegatie, neemt u hiervoor contact op met de Veteranen Stichting Dronten. Wij herdenken samen allen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook alle gesneuvelde in de 80 jaar erna. Iets wat helaas tot op de dag van vandaag actueel is.
In samenwerking met de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten is Rob van der Pol, samen met vier medeveteranen, dit jaar onder andere op het Ichthus College in Dronten. Hier vertellen zij tijdens negen gastcolleges, hun eigen verhaal over hun uitzending(en). Aan de hand hiervan gaan de leerlingen aan de slag. De opdracht is namelijk het schrijven van een gedicht voor de 4 mei Herdenking. Uit deze gedichten wordt uiteindelijk een winnaar gekozen die zijn of haar gedicht mag voordragen tijdens de officiële herdenking op het Meerpaalplein. “Deze opdracht zorgt ervoor dat de leerlingen nog nadrukkelijker nadenken over woorden als Vrijheid en Onvrijheid, en zich hierdoor bewuster worden van de waarde hiervan”.
Zo geven de veteraangastdocenten van de Stichting Veteranen Gemeente Dronten hun verhaal door aan de volgende generatie. Zodat wij ons blijven realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Voor meer informatie over de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten of de Airgunnersroom kijk op www.4meiherdenkingdronten.nl.