Eregroet voor Lancaster bemanning

oorlogsgraven-eregroet

DRONTEN – Sinds 2015 worden er lichtjes geplaatst op oorlogsgraven ter ere van het hoogste offer dat deze slachtoffers voor de vrijheid gebracht hebben. De gemeente Dronten kent geen oorlogsgraven maar toch meent Stichting Veteranen gemeente Dronten een eerbetoon te moeten brengen.

Het muurtje

vredeslichtAan de Lancasterdreef verzamelen de eerste veteranen zich rond 16:20 uur op zondag 24 december. Traditioneel de dag waarop in heel Nederland de Lichtjes op Oorlogsgraven geplaatst worden. Al snel arriveren ook de Flevo Scouts met het Vredeslicht. Dit Vredeslicht hebben ze de week ervoor nog opgehaald in Oostenrijk, nadat het daar vanuit de Geboortegrot in Bethlehem naar toe is gebracht. Een bijzonder moment om dit jaar de kaarsjes te ontsteken met juist dit Vredeslicht.
Dat vond ook de voorzitter van de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten, Jolanda van Til. Ook zij was aanwezig. En zo groeide het aantal aanwezigen, samen met enkele omstanders, tot 15 personen.

De eregroet

Om 16:32 uur, het moment van de schemering, worden de kaarsjes aangestoken. Enkele veteranen, de scouts en Jolanda van Til ontsteken een kaarsje vanuit het Vredeslicht. De harde wind helpt daar niet bij. Maar ze zijn volhardend. En zo branden er uiteindelijk 7 kaarsjes. Voor ieder bemanningslid één. Een achtste en wit kaarsje is het Vredeslicht en blijft ook achter.
Vervolgens brengen de veteranen en de scouts een eregroet voor Dwight Thomson, William Ward, Donald Campell, John Osborne, Ken Bowes, Clarence Sparling en Bill Pingle. Daarbij houden ze één minuut stilte.
En zo is tegen kwart voor vijf de ceremonie ten einde. Een tevreden gevoel heerst bij de aanwezigen. Waar penningmeester Erwin het vorig jaar op persoonlijke titel deed, heeft Stichting veteranen gemeente Dronten er dit jaar een mooie invulling aan gegeven. De start van een traditie.

kaarsjes-vredeslicht

Vond je dit artikel nuttig?
JaNee

Misschien ook interessant

Een andere dag voor het veteranencafé

DRONTEN – Al sinds jaar en dag organiseren wij veteranen ons twee-maandelijkse veteranencafé op de [...]

Oogstfeest Swifterbant, nat maar geslaagd

SWIFTERBANT – Op 6 juli heeft Stichting Veteranen Gemeente Dronten voor de vierde maal deelgenomen [...]