Een muurtje

Een Muurtje

DRONTEN – Het staat er al decennia en er passeren dagelijks honderden voorbijgangers. Dat muurtje langs De Zuid bij de ingang van de Lancasterdreef. Maar wat is dat eigenlijk voor een muurtje? Wij geven je de uitleg.

Herinneringsmuur

Het muurtje is een herinneringsmuur ter nagedachtenis aan het neerstorten van de Lancaster ED357 in de nacht van 11 op 12 juni 1943 in het IJsselmeer. Hierbij kwamen vijf van de zeven bemanningsleden om het leven. Dwight Thomson, William Ward, Donald Campell, John Osborne en Ken Bowes. De twee boordschutters, Clarence Sparling en Bill Pingle, redden zichzelf door met de parachute uit het vliegtuig te springen.
Het is dus een oorlogsmonument!

Lancaster ED357

lancaster-mei-2018De lancaster ED357 is gestationeerd op de Britse basis Wickenby en maakte deel uit van het 12e eskadron. Voor “Operation Pointblank” moet de Lancaster voor een 38ste keer opstijgen om samen met 782 andere vliegtuigen een groot bombardement op het Duitse Ruhrgebied uit te voeren. Op 11 juni 1943 om 22:40 uur stijgt de ED357 op en vliegt via Zeeland naar Duitsland. Het bombardement verloopt voorspoedig in de Lancaster met zijn bemanning keert terug richting Engeland. Omstreeks 02:00 uur wordt het toestel onder vuur genomen door een Duitse nachtjager. De boordmitrailleur raakt de Lancaster vol en de motoren vallen uit. Als een baksteen valt hij naar beneden. Sparling en Pingle kunnen zichzelf in veiligheid brengen door uit het vliegtuig te springen.
Na 2 uur in het koude IJsselmeer te hebben gedreven, werden Sparling en Pingle opgepikt en uiteindelijk krijgsgevangen genomen. Deze gevangenschap hebben ze overleefd en zodoende konden zij het verhaal na vertellen.

Dronten Zuid

In 1963 worden vliegtuig onderdelen gevonden in de omgeving van Swifterbant. Deze worden, na onderzoek door de Koninklijke Luchtmacht, al snel toegeschreven aan het wrak van de Lancaster ED357. En zo is de propeller op het Meerpaalplein terecht gekomen.

In de jaren 80 van de vorige eeuw werd de wijk Dronten-Zuid gebouwd. Eén van de straten is vernoemd naar de beruchte Lancaster, te weten de Lancasterdreef.
Aan die Lancasterdreef liggen 7 straten, allemaal vernoemd naar de bemanningsleden van de ED357. Het zijn de Sparlinghof, Wardhof, Pinglestraat, Thomsonstraat, Osbornehof, Campbellhof en Boweshof.
En op 4 mei 1980 heeft Bill Pingle, toen nog het laatst levende bemanningslid, de naar hem vernoemde straat onthult én de herinneringsmuur.

24 December

lichtjesavondLichtjes op oorlogsgraven is een actie van Dick Jansen in 2015. Het doel is om een kaarsje te branden bij het graf van een militair die voor onze vrijheid gestreden heeft. In december 2022 zijn voor het eerst bij dit monumentje ook kaarsjes aangestoken.

Dus wanneer je nu over De Zuid rijdt en langs het muurtje komt, denk dan eens aan deze geschiedenis. Of als je een boodschapje doet in winkelcentrum Zuid, sta eens kort stil bij wat William Ward(hof) voor jouw vrijheid heeft betekend.

(met dank aan flevoland erfgoed voor een groot deel van de achtergrond informatie)

Vond je dit artikel nuttig?
JaNee