Boerenprotesten, stikstofdilemma’s en tradities. De Nederlandse vlag ligt onder vuur. Althans, de wijze waarop deze gebruikt wordt. Hoe wij daar als veteranen in de gemeente Dronten naar kijken lees je in dit artikel.
Waar komt de omgekeerde vlag vandaan
(bron: Wikipedia) Al in de middeleeuwen werden vlaggen ondersteboven gehesen op kastelen in noodsituaties. Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was. Communicatie tussen schepen onderling uit dezelfde vloot was destijds nog bijna onmogelijk en vlaggensignalen waren dan ook gebruikelijk. Het op de kop hijsen van de Nederlandse vlag kon bijvoorbeeld betekenen dat er een man overboord was. Zo is in het schilderij Man overboord tijdens een eskaderreis naar de Middellandse Zee uit 1846 van Louis Meijer een omgekeerde vlag te zien.
Veteranen en hun emotie
Als je een veteraan vraagt wat de Nederlandse vlag voor hem of haar betekent, hoor je eigenlijk meteen “trots”. De veteraan is er trots op om voor het Koninkrijk bijgedragen te hebben aan vrede en veiligheid, waar ook ter wereld. Daarbij komt ook direct een brok emotie los. Want gedurende de missie in Uruzgan vonden 25 militairen de dood. En tijdens diversie missies naar voormalig Joegoslavië zijn 18 militairen niet levend terug gekeerd. En dat zij alleen de recente missies. Kijken we naar missies in Libanon en Nieuw Guinea, dan zijn daar meer dan 120 militairen gesneuveld. De overledenen zijn veelal gelukkig teruggekeerd naar Nederland maar wel met militaire eer én onder de Nederlandse vlag.
Het doet veel veteranen dan ook pijn om ‘s Neerlands trots ondersteboven te zien hangen.
Een vreedzaam protest
Kijkend naar de historie dan vergelijken de boeren hun situatie met die in de middeleeuwen. Ook hen staat het water aan de lippen. De omgekeerde vlag symboliseert de nood waarin zij verkeren. De overheid heeft klimaatdoelen te halen en zien een belangrijke rol weggelegd voor de boeren. Het is begrijpelijk dat de boeren nu een signaal af willen geven. En zolang die protesten vreedzaam en zonder schade verlopen veroordeelt de veteraan dit ook niet.
Wederzijds respect
Uit een rondgang onder onze leden is naar voren gekomen dat het de meeste Dronter veteranen aan het hart gaat dat de nationale driekleur ondersteboven hangt, dat hoort niet zo. Voor hen heeft de Nederlandse vlag andere lading en een bredere betekenis. Maar tegelijkertijd hebben de veteranen ook begrip voor de nijpende situatie waarin de boeren zich bevinden. Dat de protesten van de boeren gepaard gaan met het afgeven van een eeuwenoud noodsignaal kan men begrijpen.
Wel hoopt Stichting Veteranen Gemeente Dronten dat de boeren zich ook kunnen verplaatsen in de emotie van de veteranen. Zij hebben gedurende hun uitzendingen dingen meegemaakt die zij hun hele leven bij zich dragen. Het signaal dat de boeren afgeven is duidelijk, de hoeveelheid en intensiteit van de protestvlaggen draagt naar mening van de veteraan niet bij aan een hogere nood.