Burgemeester reikt Veteranen Coin uit

Eerste Coin

DRONTEN – Tijdens het veteranencafé van 21 september zijn door burgemeester van Dronten Jean Paul Gebben de Veteranen Coins uitgereikt. De eerste coin werd door oud-voorzitter Thony Boeije in ontvangst genomen.

De Veteranen Coin is een initiatief van de gemeente Dronten ter ere van de eerste lokale veteranendag én het 50-jarig bestaan van de gemeente. De coin symboliseert de erkenning en waardering naar de Dronter veteranen voor hun inzet en bijdrage aan vrede en veiligheid tijdens hun missie, waar ook ter wereld.
De Veteranen Coin is onlosmakelijk verbonden aan de lokale veteranendag en kan alleen via deelname aan deze dag verkregen worden. De deelnemers die reeds een Veteranen Coin hebben ontvangen, krijgen deze niet nogmaals. Hij is persoonlijk, genummerd en voorzien van een certificaat. De Veteranen Coin wordt maar één maal uitgegeven.

Geschiedenis

veteranen-CoinDe oorsprong van de zogenaamde Commander’s Coin stamt uit de Eerste Wereldoorlog. Een Amerikaanse vlieger ontving een medaillon van zijn overste. Kort daarna werd hij gevangen genomen maar kon ontsnappen met niet veel anders bij zich dan het medaillon. Hij werd wederom gevangen genomen, dit keer door het Franse leger die de militair aanzagen voor een Duitse spion. Door het tonen van het medaillon kon hij de Fransen overtuigen dat hij een bondgenoot was en geen vijand en zo kreeg hij zijn vrijheid terug.
Tegenwoordig worden deze munten uitgegeven aan leden van een eenheid om hun lidmaatschap te “bezegelen” en het moreel te verhogen.

Coin-check

Een “coin-check” is een gangbaar gebruik onder militaire eenheden. Het komt voor wanneer een van de leden de “Coin check!” verklaart. Alle aanwezige leden moeten hun coin ‘on-the-spot’ aanbieden.
Het laatste lid dat zijn munt laat zien of niet kan tonen, moet vaak een biertje voor de anderen kopen.
Deze “on-the spot” coin-checks, zoals ze vaak worden genoemd, zijn populair onder veteranen. Hoewel het een gewoonte is die meestal voor de lol wordt gedaan, nemen de groepen mannen en vrouwen die hebben gediend hun rol zeer serieus. Het bezitten van een Commander’s Coin is een eer die ze met trots dragen.

Vond je dit artikel nuttig?
JaNee