AIVD bij Veteranencafé

Rob Bertholee bij SVGD

DRONTEN – Tijdens ons twee-maandelijks veteranencafé proberen we altijd om iets informatiefs toe te voegen aan de bijeenkomst.
Deze keer was Oud CLAS en voormalig directeur van de AIVD, LGen bd. Rob Bertholee op bezoek.

In een rondje om de wereld sprak hij over de gewiekstheid waarmee Rusland internationaal opereert en hoe China aan de weg aan het timmeren is om een grootmacht te worden waarmee rekening gehouden moet worden. Daarna ging Rob via Noord-Korea naar Iran en Irak.

Rob Bertholee in gesprek met veteranenVia de sultan van Oman en de sjeik van Saoedi Arabië kwam het kalifaat van ISIS ter sprake, hebben we het over de situatie (politiek en religieus) in Turkije, Israël, Libanon en Syrië gehad en over Afrika vertelde Rob dat Tunesië nog steeds geen 5-sterren resort is. De grondstoffen die in Afrika in de grond zitten zijn voor de hedendaagse technologie van grote waarde, waardoor grote internationale spelers interesse in hebben. Via Aruba, en Curaçao kwam hij op het grootste buurland van Nederland, Venezuela en via de Brexit en de toenemende vluchtelingenstroom uit Noord-Afrika, en de problemen die dat voor de Zuid-Europese landen met zich mee brengt, waren we de wereld rond.

Dat de AIVD zich niet alleen op politiek en religieus gebied bezig houdt met allerlei analyses, bleek uit de zij stap die we maakten over Informatie Technologie. De cyber criminelen en vermeende spionage activiteiten die zouden plaatsvinden via virusscanners, mobiele telefoons en 5G zendapparatuur.

Tot slot bespraken we de privacy wetgeving en hoe tech-giganten als Microsoft, Google en Apple dat interpreteren. Maar vooral ook dat wij als burger zelf op onze privacy bedacht moeten zijn.
Al met al een erg boeiende en interactieve avond die met een hartelijk applaus aan Rob werd afgesloten.

Vond je dit artikel nuttig?
JaNee