11 November is de dag

11-november

DRONTEN – 11 November is de dag… In noord Nederland een veel gezongen tekst, in het zuiden de start van Carnaval. Waarom schrijft een veteranensite er dan nu over? Wat betekent 11 november nu eigenlijk voor hen? We leggen het je uit.

Ieder jaar op 11 november trekken kinderen met mooi gekleurde, veelal zelf gemaakte, lampions langs de deuren om de creatiefste liedjes te zingen. Ze vieren Sint Maarten en hopen zo iets lekkers op te halen. Op die zelfde dag, maar dan vooral in het zuiden van het land, wordt prins Carnaval gekozen. De aftrap naar het grootse feest dat jaarlijks door velen 3 dagen lang gevierd wordt.
Maar voor veteranen is 11 november ook een bijzondere dag. En daar staan veel mensen eigenlijk niet bij stil. Met wat hulp van wikipedia zetten we deze vrolijke vieringen eens naast elkaar en leggen daarbij uit waarom 11 november nóg een betekenis heeft.

Sint Maarten

Sint Maarten

Het is de naamdag van Martinus van Tours en wordt ook Sint-Martinus of Sinte-Marten. Sint-Maarten werd bekend doordat hij als soldaat de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar en na een droom koos om verder te leven als een christen. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek. Sint-Maarten lijkt op Sinterklaas, maar is dit zeker niet.
Als bedelfeest was Sint-Maarten lange tijd een feest voor de armen. Rijke burgers zagen hun kinderen er liever niet aan mee doen. Pas in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw veranderde deze houding. Het Sint-Maarten werd toen juist gezien als een mooie, eigen traditie, die behouden moest worden.
Omdat 11 november na de Eerste Wereldoorlog ook de dag werd waarop deze oorlog werd herdacht, is wel geprobeerd het feest een wereldlijke lading mee te geven. Het zou dan een vredesfeest moeten zijn. Dit heeft men uiteindelijk niet doorgezet.
(Bron: wikipedia)

Carnaval

Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. In Nederland wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten.
CarnavalvierdersPrecies om 11:11 uur op 11 november (de elfde van de elfde), begint het carnavalsseizoen. In Nederland wordt deze start van het seizoen in vrijwel iedere carnavalvierende plaats met een zekere ceremonie gevierd. De reden dat specifiek is gekozen voor deze datum en dit tijdstip is dat het getal 11 van oudsher als het getal van dwazen en gekken wordt beschouwd. 11 november is bovendien exact 40 dagen voor 21 december, de kortste dag. Het is daarmee het begin van de donkere periode voor Kerstmis.
(Bron: wikipedia)

De Grote Oorlog

Einde WO-I

Op 28 juli 1914 begon het conflict met de Oostenrijks-Hongaarse invasie van Servië, gevolgd door de Duitse aanval op Frankrijk via België en Luxemburg en een Russische aanval op Duitsland.
De Eerste Wereldoorlog (Grote Oorlog) is begonnen! Een slopende loopgravenoorlog waarin nieuwe wapens zoals gifgas werden ingezet. Met fronten in Europa, Afrika, Midden Oosten en Azië met recht een Wereldoorlog te noemen, en niet alleen omdat er heel veel landen bij betrokken waren. Gedurende de oorlog vielen er meer dan 9.000.000 militaire doden en ruim 21.000.000 gewonden. Burger slachtoffers niet meegeteld.
Van de slagen aan het west front heeft één van onze veteranen al eens een reisverslag geschreven.
Begin november 1918 breekt de Duitse revolutie uit. De monarchie werd afgeschaft en de Duitse keizer vlucht naar Nederland. Op 11 november 1918 wordt een wapenstilstand getekend die om 11 uur in de ochtend in gaat.
Ondanks dat Nederland in de Eerste Wereldoorlog onafhankelijk was, wordt op 11 november toch door veel veteranen het einde van de Eerste Wereldoorlog, en met name de gesneuvelde “kameraden”, herdacht.

Met deze wetenschap wensen wij de kinderen nog steeds een mooi Sint Maarten en de verenigingen veel plezier bij de voorbereidingen voor het Carnaval. Maar we hopen dat u als lezer óók even stil staat bij wie het mogelijk hebben gemaakt dat deze feesten in vrijheid gevierd kunnen worden. Wie deze dag nog meer tot een memorabele dag hebben gemaakt.

 

 

Vond je dit artikel nuttig?
JaNee

Misschien ook interessant

Dronter fractie laat zich informeren door Veteranen

DRONTEN – Tijdens het tweemaandelijkse veteranencafé van onze stichting op 9 april, werden wij vergezeld [...]

Veterans View weer naar Dronten

DRONTEN – Vorig jaar konden de inwoners van de gemeente Dronten al kennis maken met [...]